Spiritueel ontwaken en de fases waar je doorheen gaat

De weg naar het ontwaken uit je diepe slaap, waarin je waarschijnlijk jaren hebt verkeerd, kan lastig zijn en obstakels bevatten. Uiteindelijk zijn deze obstakels het allemaal waard en ga je zien dat het leven zoveel meer mooie vormen aanneemt wanneer je jouw hogere zelf accepteert.

Voordat ik het ga hebben over de fases die zich voordoen tijdens deze ontwikkeling, zal ik eerst even uitleggen wat er nou precies bedoeld wordt met de term “spiritueel ontwaken”. Spiritueel ontwaken is een proces wat je doorgaat wanneer je opzoek gaat naar je hogere zelf. Beginnend met het feit dat je wanneer je hiermee start nog een ego hebt en vanuit dat ego handelt. Ego vertaalt vanuit het Latijn betekent letterlijk “ik”. Ons ego bevat alles waar we in geloven, hoe wij denken dat we zijn en hoe wij denken dat we ons moeten gedragen. Vandaar dat wanneer iemand ons aanspreekt op ons gedrag en je het hier niet mee eens bent, het heel makkelijk is om te zeggen: “Dit is nu eenmaal wie ik ben, so deal with it.” Deze uitspraak komt vanuit je ego.

Iedereen heeft een andere en eigen vorm van zijn of haar ego. Uiteindelijk is elke vorm niet de juiste omdat iedereen die vanuit zijn of haar ego handelt, altijd blijft denken dat alles beter kan. De ene persoon hecht bijvoorbeeld meer waarde aan macht en geld, hij of zij streeft er bijvoorbeeld naar om steeds meer geld te verdienen en maakt hier een levensmissie van. De ander is bijvoorbeeld een vrouw die denkt dat haar lichaam wel wat mooier eruit kan zien, zij laat steeds weer opnieuw wat veranderen door de plastisch chirurg. Dit zijn even twee extreme types om duidelijk te maken wat een ego met je kan doen. Het zorgt ervoor dat je steeds weer streeft naar meer, je kan nooit tevreden zijn met jezelf en met wat je al bezit. Door alleen aandacht te hebben voor jezelf en je ego kan je dus ook nooit geluk met anderen delen.

Ons ego wordt gevoed door meerdere dingen. En gek genoeg worden deze dingen allemaal als normaal gezien in onze maatschappij. Wij als mens gebruiken onze zintuigen om informatie tot ons te nemen en vervolgens op te slaan. Door de gehele dag heen ontvangen wij informatie via onze ogen, oren, neus, mond en door wat we voelen met bijvoorbeeld onze handen. Je kunt je dus voorstellen dat alles wat je ziet gelijk is opgeslagen. Hetzelfde geldt voor alles wat je hoort. Horen en zien zijn bij ons als mens namelijk de grootste voorzieners van informatie. Laat het nou toevallig zo zijn dat het in deze tijd normaal is dat we voor ons plezier televisie kijken en naar muziek luisteren. Voordat iemand begint aan zijn of haar spiritueel ontwaken, staat diegene er niet bij stil wat deze kanalen met ons ego doen. Misschien kijk je wel dagelijks videoclips op Youtube van bekende artiesten waar halfnaakte vrouwen in dansen en denk je dat dit normaal is. Terwijl dit eigenlijk hartstikke giftig is. Het geeft namelijk een heel vrouwonvriendelijk beeld af en voedt je ego middels het gevoel van lust. In de avond kijk je op tv naar het nieuws en zie je alleen de dingen die er volgens onze overheid toe doen. Wat er bijvoorbeeld in Palestina gebeurt krijgen wij niet te zien. Dit is voor onze maatschappij namelijk niet van belang. In onze wereld is heel selectief gekeken naar waar wij aan blootgesteld worden. Met als doel dat wij niet gaan ervaren dat er meer is dan ons ego. Onze hogere zelf mag er in deze wereld niet zijn want zodra deze er wel is, zullen er veel mensen ineens niet meer als loonslaaf willen werken. Onze wereldeconomie draait op de slapende mensen die handelen vanuit hun ego. Als iedereen op aarde spiritueel ontwaakt zou zijn, zou er geen kapitalisme meer bestaan.

Er is ons nooit geleerd dat we ook geluk in onszelf kunnen vinden en alle externe prikkels niet nodig zijn om gelukkig te zijn. Het is tegenwoordig normaal dat ouders hun kinderen leren dat als je maar goed genoeg je best doet op school, je later een goede baan krijgt en dan twee keer per jaar op vakantie kan. Dit wordt hedendaags gezien als geluk.

Zodra je inziet dat de hele maatschappij erop ingericht is om ons ego te voeden, ben je waarschijnlijk al spiritueel aan het ontwaken. Zo kom ik dus bij de eerste fase. Lees hieronder verder en ontdek welke fases er nog meer zijn.

Fase 1 – Jezelf van alles afvragen

Het ontwaken begint dus wanneer je allerlei vragen gaat stellen. Waarom is het leven zoals het nu is? Hoezo moet ik verplicht naar school? Waarom is het “normaal” om kinderen te krijgen? Dit soort vragen kunnen allerlei uitingen hebben, dit is per persoon erg verschillend. Het kan zijn dat je in deze fase last krijgt van depressieve gevoelens en je rot gaat voelen om dingen die je niet kan begrijpen. Het kan je bijvoorbeeld ontzettend boos maken dat iedereen om je heen gewoon nog vlees eet als je zelfs vegetariër bent.

Tijdens deze fase kan je meestal je gevoelens nog niet echt plaatsen en begrijpen. Je voelt je dus nogal vervreemd van de rest. Doordat je ineens anders gaat denken over bepaalde onderwerpen en overal dieper op ingaat, kan het zijn dat je huidige vrienden ineens niet meer zo bij je passen. Je ontwikkelt andere interesses. Misschien vind je het ineens heel fijn om te mediteren en begrijpen je vrienden dit totaal niet. Zij zitten op vrijdagavond liever in de kroeg. En zo komen we bij de tweede fase.

Fase 2 – Loslaten van alles wat niet langer bij je past

Je voelt de drang om je meer te focussen op wat écht bij je past en je wilt dingen doen die jou gelukkig maken. Het kan dus zijn dat je tijdens deze fase je best eenzaam voelt omdat er voor je gevoel niemand op hetzelfde level zit. In deze eerste twee fases voel je zo ontzettend veel emoties. Alle gevoelens kunnen overweldigend zijn maar dit is niets om je voor te schamen, het hoort allemaal bij jouw spirituele ontwikkeling en jouw pad naar je hogere zelf.

Fase 3 – Bewust worden van vastgeroeste patronen

Je ziet niet alleen wat er mis is op deze wereld maar gaat ook zien wat er mis is gegaan in jouw eigen gedragspatronen. Je gaat herkennen wat er giftig is aan het gedrag wat jij vertoont. Dit kan misschien wel binnen een liefdesrelatie zijn maar ook op de werkvloer. Je voelt ineens sterk de drang om alles anders aan te pakken; je wilt de beste versie van jezelf worden. Het kan ook zijn dat je slechte gewoontes zoals roken of het drinken van alcohol loslaat.

In deze fase staat tevens het verwerken van eventuele trauma’s centraal. Het kan voorkomen dat je hele levendige dromen ervaart en dat je onderbewustzijn je op die manier als ware dwingt om je gevoelens onder de loep te nemen. Dit moet je dan ook vooral doen. Dit is misschien wel het meest heftige aan het ontwaken omdat je dus met opgekropte emoties aan de slag moet en bewust gaat kijken naar wat je voelt. Het is essentieel dat je gaat reflecteren op jezelf en alles wat je ooit hebt meegemaakt. Dit kan je doen middels “shadow work”, dit is een term voor het visueel maken van je donkere zelf. Je gaat de kanten die je normaliter wegstopt, naar het oppervlak brengen en nu eindelijk onder ogen komen. Hier blijven de mensen die zichzelf spiritueel ontwikkelen vaak het langste hangen. Het Universum bepaalt namelijk wanneer je er klaar voor bent om verder te groeien.

Fase 4 – Acceptatie en zelfliefde

De fase hierna staat in het teken van zelfliefde; je leert om van jezelf te houden zoals je bent en hebt je ego volledig losgelaten. De rust is wedergekeerd, om je heen maar ook binnen jezelf. Je voelt aan alles dat je de juiste keuzes hebt gemaakt en dat je het verdient om van jezelf te houden. De mening van anderen verandert niets aan die van jou. Je gaat je eigen weg en snapt dat je gedachten niet bepalen hoe jij je voelt. In deze fase voel je jezelf gelukkig en kan je eindelijk weer genieten van al het moois wat er is. Dit gevoel geeft jou vrijheid. Door al deze gevoelens ga je bewust om met wat jij wilt en luister je naar je innerlijke stem. Je maakt voor het eerst beslissingen door naar je hogere zelf te luisteren en doet dit niet meer op basis van ego. Alle negatieve gewoonten zijn losgelaten en je bent vrij.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *